Çevresel kaygılar günümüzde insanlık için önemli bir sorun haline gelmiştir. Tüketicilerin kullanımına sunulan plastiklerin gerek üretim, gerekse de kullanımları sonrasında oluşan atıkların yönetimi hayati bir önem taşımaktadır. Son yıllarda ortaya çıkan önemli bir konu da mikroplastikler ve bu mikroplastiklerin doğaya salınımının engellenmesi konusudur.
Bu çerçevede firmalarımızın üretimleri sırasında kullandıkları plastik granüller de mikroplastik tanımına girdiğinden; bu granüllerin gerek petrokimya tesisinde üretimi, gerek plastik mamul üreticilerine ulaşana kadarki nakliyeleri ve gerekse de plastik mamuller üretilirken tesislerdeki kayıp ve sızmalarının engellenmesi için dünya çapında bir sertifikasyon programı başlatılmıştır.
Tüketicilerin çevresel kaygılarına kulak verip çözüme katkı sunmak isteyen Plastik sektöründe faaliyet gösteren firmalar bu sertifikaya sahip olarak granül kayıplarının önüne geçtikleri konusunda uluslararası geçerliliğe sahip bir sertifikaya sahip olmaktadırlar. İSO Kalite Belgesi gibi, OCS sertifikası da firmanızın kayıtları ile alakalı bir sistem oluşturmasını ve takip ve gözetimini içeren uluslararası geçerliliğe sahip bir belgedir. Uluslararası Geçerliliğe Sahip OCS Çevre Sertifikası Türkiye Temsilcisi PAGEV’dir.
“Sorumlu Endüstri, Sorunsuz Çevre” misyonu ile sektörün vizyonel gelişimine katkı sunacak çalışmalarını sürdüren PAGEV’in, Plastik Sanayi Birliği ve Amerikan Kimya Konseyi ortaklığıyla 2016 yılından bu yana devam eden “Operation Clean Sweep” çalışması sektörün doğaya ve gelecek nesillere yaşanabilir Dünya bırakmaya yönelik katkılarına çarpıcı bir örnek oluşturuyor. Amerikan Kimya Konseyi'nin Plastik Bölümü ve Plastik Endüstrisi Derneği'nin (PLASTICS) bir ürün yönetim programı olan Operation Clean Sweep ilk olarak ABD'de 1990 yılında uygulanmaya başlanmış olup, 2015'ten beri Avrupa'da da uygulanmaktadır. Program küresel çapta sıfır granül, flake ve toz kaybı hedefiyle, endüstrinin deniz çöpünü ele almadaki rolüne yardımcı olmak için "Deniz Çöpüne Yönelik Çözümler için Global Eylem Planı"na dahil edilmiştir. Operation Clean Sweep programını benimseyen şirketler prestijin yanı sıra, markalarını küresel çapta da duyurmuş oluyor.
Operation Clean Sweep yönetimini izlemek için tıklayınız.
Yeşil Mutabakat kapsamında, okyanuslara karışan mikroplastikleri engellemek için başlatılan bir sertifika programı olan “Operation Clean Sweep” projesi; plastik üretim tesislerinden geçen plastik granüllerin, flakelerin, parçacıkların ve tozların gereken özenle ele alınmasını ve nehirlere ya da denizlere karışmamasını sağlamakta. Plastik malzemeleri kullanan tesisler için gönüllük esasına dayalı bir yönetim programı olan İyi Operation Clean Sweep, “Küçük şey yoktur” sloganı ile üretim ya da nakliye sırasında yere dökülen plastik hammaddelerinin denizlere veya nehirlere karışmasının önüne geçmeyi hedefliyor. Plastik ürünler küçük granüller şeklindeki plastik hammaddelerin eritilerek şekil verilmesiyle üretiliyor. Üretimde ya da nakliye sırasında bu tanecikler yerlere dökülüp kanalizasyon yoluyla denizlere karışabiliyor. Operation Clean Sweep (OCS) hareketi ekonomik değer de taşıyan plastik hammadde taneciklerinin deniz canlıları için tehlike oluşturmaması amacıyla farkındalık, eğitim ve denetim hizmetleri sunuyor.
Uluslararası Geçerliliğe Sahip OCS Çevre Sertifikası Türkiye Temsilciliği İmza Töreni
Yavuz Eroğlu-Giuseppe Riva
Operation Clean Sweep katılan şirketler; en iyi uygulamalara bağlı kalacaklarına ve plastik granül kaybını azaltacak sistemleri uygulayacaklarına ve suların korunmasında kendilerine düşen rolü oynayacaklarına dair bir vaatte bulunuyorlar. Global ölçekte yürütülen projenin ülkemizdeki temsilciliğini üstlenen PAGEV ile Birleşmiş Milletler Proje Hizmet Ofisi (UNOPS) arasında yapılan Mutabakat Muhtırası sonucunda Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından uygulanan Ulusal SGP Çalışma Programı’na da dahil olarak, Türk firmalarını konu ile ilgili bilinçlendirmek ve harekete dahil etmek adına firmalarda eğitim-sertifika faaliyetlerini gerçekleştirmektedir.
Hem Dünyada, hem Türkiye'de bu belgeye sahip bazı firmalarımızın listesini de dikkatinize sunuyoruz. Bu çerçevede ülkemizden; An-el Anahtar, Avient (Polyone), Avient (Clairant), Bareks Plastik, Jokey Turkey, Polibak, Sapro Temizlik Ürünleri, Tulipack firmaları OCS Sertifikasını almış olup, tesislerinde OCS programı işletmektedirler.
GF Hakan Plastik, Polinas Plastik, Sem Plastik, Lux Plastik, Paccor Ambalaj, Dizayn Konsept firmalarının belgelendirme süreçleri devam etmektedir. Dünya’da ise BASF Corporation, Dow Chemical Company, SABIC, Solvay Specialty Polymers, Exxon Mobile Chemical Company, A. Schulman Plastics BV - LyondellBasell firmalarının da aralarında olduğu pek çok firma OCS belgesi almıştır.
PAGEV Operation Clean Sweep Eğitimi
Özellikle Türkiye'mizin hem yurtiçi çevre uyumu, hem de yurt dışına ihracat yapan firmalarımızın üretim sırasında çevre hassasiyetlerini belgelendiren OCS Sertifikasını almaları menfaatlerinedir.
Şirketiniz açısından diğer faydaları da özetle şöyledir:
• Sürdürülebilirlik/çevre inisiyatiflerinizin bir parçasını oluşturur
• Hammadde kullanımını en üst düzeye getirir
• Kayma ve düşme kazalarını önler
• Operasyonel verimliliği artırır
• Su kalitesinin ve vahşi yaşamın iyileştirilmesine katkıda bulunur
• Şirketinizin ve plastik sanayinin ismini korur
Sertifika süreci ve diğer Detaylar hakkında PAGEV Teknik Uzmanı Nagihan KUL (0212 425 13 13 nagihan.kul@pagev.org.tr) ile iletişime geçebilirsiniz.